‍ مرگ خاموش لک لک های بوکان

0
1333

ژینگەوان، لک لک سفید با نام علمی “Ciconia ciconia که از راسته لک لک سانان میباشد یکی از پرندگان وحشی و قابل احترام در بین ایرانیان است که اغلب لانه سازی هایش را برروی تیرههای برق، ستونهای مختلف واقع در جوامع انسانی و یا بروی درختان میسازد و به دلیل فرهنگ مردمان این دیار از تقدس خاصی برخوردار بوده و کمتر در معرض شکار قرار داشته است.

لک لک سفید در حال حاضر و با توجه به ارزیابی های اخیر موسسه bird life international در لیست سرخ سازمان حفاظت ازطبیعت و منابع طبیعی یا همان IUCN و درآخرین طبقه از نظر نگرانی قرار گرفته است.

این پرنده بیشترین زمان خود را در داخل برکه ها، تالاب ها، دریاچه ها و رودخانه ها میگذراند و عمده ترین رژیم غذایی آن را جانداران آبی از قبیل ماهی، قورباغه ، میگو و…… تشکیل میدهد. امروزه و با توجه به کاهش منابع آبی ، تخریب و آلودگی زیستگاه ها و بالطبع کاهش منابع غذایی ، این پرنده با روند افزایشی صدمات فیزیکی و مرگ روبرو شده و ما شاهد تلفات وسیعی در سطح شهرستان بوکان هستیم .

در بررسی های بعمل آمده بیشترین کیس ها مربوط به شکستگی از ناحیه بال و پا، مصمومیت خوراکی در اثر وجود آبهای آلوده و فاضلاب و همچنین شک وارد شده توسط خطوط برق بوده که متاسفانه از نظر بهبودی به دلیل تو خالی بودن استخوان پرندگان و همچنین مصومیت شدید مراحل آن به کندی صورت می گیرد و یا در بعضی از مواقع امکان پذیر نیست.

یکی از دلایل این تلفات میتواند به نبود منابع غذایی و از بین رفتن زیستگاههای آبی بمانند خشک شدن تالاب های کوچک سطح شهرستان، خشک شدن رودخانه سیمینه به دلایل استفاده بی رویه از منابع آب توسط کشاورزان و… بر گردد. از طرف دیگر وجود جریانهای پساب انسانی و آب های سطحی ناشی از فعالیت کارواشها و غیرە… در اغلب حالات سلامتی پرنده را به خطر انداخته و در صورت تشدید مسمومیت تلف میشود.

با توجه به آلوده بودن منابع غذایی (در اثر فاضلابهای سطحی) و یا کاهش این منابع، پرنده ناچار به ترددهای بیشتر جهت اغذیه در سکونتگاه‌های انسانی است که به برخوردهای فیزیکی با سیم ها و تاسیسات برق، دکل ها و ابنه های شهری می انجامد و آسیب می‌بیند آسیب های که در بیشتر اوقات به مرگ می انجامد و به مانند سایر گونه ها که بواسطه تخریب زیستگاه در اثر فعالیتهای بشری صدمه دیده اند ما تنها نظاره گران دل نگران هستیم .