با شروع جنگ سوریه و عراق در چند سال گذشته و آواره شدن میلیونها نفر از ساکنان این کشور، بسیاری از این آوارگان جنگی در قالب پناهجویان به سمت کشورهای همسایه از جمله ترکیه پناه آوردند و در آنجا به صورت موقت سکنی گزیدند. با اعلام شرایط حمایتی از طرف برخی کشورهای اروپایی و بالاخص آلمان و با تعلیق قرارداد دوبلین از طرف این کشور و باز کردن درهایش به روی پناهجویان، صدها هزار نفر از این پناهجویان به سمت اروپا سرازیر شدند و با گذشتن از مسیر کشورهای اروپای شرقی خود را به اروپای غربی رساندند که بیش از یک میلیون نفر از اینان در کشور آلمان سکنی گزیدند و موج اول مهاجرت رقم خورد که این مساله با شدت کمتری هم اکنون نیز در جریان است.
در این رابطه با خانم کژال نقشبندی که خود بیش از ٢٠ سال است که در کشور آلمان ساکن است و یکی از اعضای هیات مشورتی پناهجویان در این کشور است، به گفتگو نشستیم و با ایشان پیرامون وضعیت کلی پناهجویان در آلمان، کار و معیشت آنان، معضلات و مشکلات و همچنین نحوه پراکندگی آنان در ایالتهای آلمان و تنوع کیسهای پناهندگی آنان صحبت کردیم که حاصل این گفتگو در اختیار شما خوانندگان و مخاطبان گرامی قرار میگیرد.
گفتگو از: سیروان منصوری
با سلام به شما و سپاس به خاطر وقتی که برای این گفتگو گذاشتید، لطفا در ابتدا خود را برای مخاطبین ما معرفی بفرمایید؟
بندە کژال نقشبندی مسئول اتحادیه زنان دمکرات کردستان ایران در خارج از کشور، همچنین عضو هیات مشورتی پناهجویان و خارجیها در استان “اوفنباخ” در کشور آلمان هستم .
با شروع موج مهاجرت در سال گذشته و سرازیر شدن مهاجران به سمت اروپا، این جابجایی عظیم جمعیتی و نقش آن را بر کشورهای اروپایی به طور کلی چگونه ارزیابی میکنید؟
اولا سیل عظیم مهاجرت به کشورهای اروپایی خود ناشی از جنگهای خانمانسوز در منطقه می باشد ، جنگ سوریه ، عراق ، افغانستان و کشورهای آفریقایی همانند سودان و لیبی ، این جمعیت میخواهند یک نقطه امن و قابل اعتماد را برای خود داشته باشند ، طبعا این جابجائیها نیز خود بخود تاثیرات سیاسی ، فرهنگی ، و اجتماعی را بوجود آوردەاند .
آنچه که به کشورهای اروپایی برمیگردد از این نظر برخوردهای متفاوت دارند ، برخی پناهندە نمیپذیرند و برخی نیز با توجه به قانون اساسی شان پناهندە می پذیرند ، طبعا سیل پناهندە خودبخود مشکلاتی برای آنان بوجود می آورد.
با توجه به آنکه بیشترین میزان پذیرش مهاجران از طرف کشور آلمان بود، تاثیر این پدیده بر بافت جمعیتی آلمان و زیرساختهای اقتصادی این کشور را چگونه می بینید؟
کشور آلمان در میان کشورهای اروپایی مقدار قابل توجهی از پناهندگان را پذیرفته است و بویژە صدر اعظم آلمان خانم مرکل با چشم پوشی از قرارداد دوبلین خیلی از پناهندگان را به کشور مطبوع خویش دعوت نمود و با این دعوت سیل عظیمی از پناهجویان به آلمان سرازیر شدند.
اینک مساله پناهجویان در آلمان به مشکل بزرگی تبدیل شدە است ، و بویژە اختلاف نظرات در میان احزاب این کشور عمیقتر شدە ، بعضی از این احزاب خواهان محدود شدن ورود تعداد پناهندگان به این کشور هستند، و برخی دیگر خواهان محدود کردن تعداد پناهجویان نیستند اما خواهان برخورد قاطعانه و راە حل ریشه ای با این معضل و در خود آن کشورهایی هستند که پناهجویان آنجا را به جا گداشته اند و به کشورهای اروپایی پناە آوردەاند.
به طور مثال، کشور آلمان برای حل معضل پناهجویان با کشور مراکش و افغانستان گفتگو کردە است و پول هنگفتی در این راە برای حل این مشکل در خوداین کشورها به آنها پرداخت کرده است .
با توجه به سکونت چندین ساله شما در کشور آلمان، وضعیت کنونی پناهجویان در این کشور را چگونه ارزیابی میکنید و امکاناتی که این کشور در اختیار پناهجویان قرار داده، در چه سطحی است؟
وضعیت پناهجویان به موفقیت آنان در تقاضای کیس پناهندگیشان مربوط است، کسانی که به عنوان پناهندە رسما پذیرفته شدەاند، این امکان را دارند که زودتر در ساخت و بافت این کشور دخالت دادە شوند یا اینکه آموزش دادە میشوند که زودتر وارد بازار کار شوند . و برعکس کسانی که وضعیت نامشخص پناهندگی دارند، در هایم پناهجویان و در بلاتکلیفی بسر میبرند .
همچنین سیل پناهجویان به آلمان نیز باعث فعالتر شدن راسیستها در این کشور شدە است، به طوری که تا بحال چندین بار پناهجویان در نقاط مختلف آلمان مورد تهاجم این دسته از راسیستها قرار گرفته اند.
آیا گروه یا گروههای داوطلب امدادرسان غیردولتی در آلمان وجود دارند که به پناهجویان کمک میکنند و در صورت امکان ،اسامی آنان و نحوه فعالیتهایشان را بیان نمایید؟
بله، گروهای غیر دولتی و امداد رسان در آلمان وجود دارند که خواهان کمک به پناهجویان هستند برخی از آنها شاملند از:
پرو آزول (طرفدار پناهجویان) ، هیات مشاوران پناهجویان و خارجیها که در تمام استانهای آلمان هستند که این انجمن هر پنج سال یک بار از طرف خود پناهجویان و خارجیهای مقیم آلمان انتخاب میشوند و نمایندگی آنها را در کارها و مشکلات و درخواستهاشان را با دولت آلمان به عهدە میگیرند .
همچنین طرفداران حقوق بشر که به گروههای مختلفی تقسیم شده اند و هر کدام به نوبه خود از حقوق پناهجویان به شیوە های مختلف دفاع میکنند .
آیا خود شما مشخصا در زمینه کمک به پناهندگان مشارکتی داشته اید یا عضو گروههای داوطلب هستید؟ اگر در این زمینه مشاهداتی دارید، لطفا برای مخاطبین ما ارائه بفرمایید؟
بله، بندە عضو هیات مشاوران خارجیها و پناهجویان در استان “اوفنباخ” هستم که کارهای ما در زمینه کمک به پناهندگان و خارجیهای مقیم در آلمان هست که شامل میشود از سرکشی به هایمهای پناهجویان و بررسی خواسته ها و مشکلات در زمینه های یادگیری زبان ، کلاسهای زبان آلمانی ، ورزش و سرگرمی ، مدرسه بچه ها ، مریضی و دکتر ، وخیلی چیزهای دیگر .
که با توجه به اینکه من به چند زبان آشنایی دارم از جمله کردی ، فارسی و عربی و طبعا آلمانی ، کار من در این زمینه بیشتر از دیگر همکارانم هست .
پراکندگی جمعیت پناهجویان در آلمان به چه شکلی است؟ کدام ایالتها بیشترین میزان و کدامها کمترین میزان پناهجویان را در خود جای داده اند؟ آیا امکانات و مساعدتهایی که در ایالتهای آلمان به پناهجویان میشود، با هم تفاوت دارند؟
پراکندگی جمعیت در آلمان بستگی به سیاست هر ایالت از این کشور دارد ، مثلا : هر ایالت با توجه به سازماندهی و امکانات خوب خود پناهندە بیشتر میپذیرد و بر عکس بعضی دیگر از ایالتها خواهان محدود کردن پذیرش تعداد پناهندگان در خود میباشند.
مثلآ در ایالات شرق آلمان مثل ، زاکسن ، زاکسن انهالت ، برلین شرقی و لایبزیک، با توجه به تعداد بیشتر راسیستها، تعداد پناهجویان کمتر میباشد.
به نظر شما کدام گروههای قومی یا مذهبی بیشترین تعداد پناهجویان تازه وارد به آلمان را تشکیل میدهند و بیشترین مشکل پناهجویان که بر اساس آنها اقدام به ارائه کیس پناهندگی میکنند، در چه زمینه هایی است؟ لطفا اگر در این زمینه اطلاعاتی دارید، در اختیار خوانندگان ما قرار دهید.
در این تقریبآ ٣ سال آخر به خاطر جنگ سوریه و منطقه ، آوارگان سوری به طور چشمگیری به آلمان و کشورهای دیگر سرازیر شده اند ، همچنین کشورهای آفریقایی، افغان ،مسیحی ، یزیدی و کرد .
و کیسها بیشتر در زمینه مسائل سیاسی ،جنگی ، مذهبی ، فرقه ای و اقتصادی میباشند.
به نظر شما معضلات اصلی ناشی از حضور پناهجویان تازه وارد به این کشور چیست؟ راه حلها برای برطرف کردن این مشکلات به چه شکل است ؟ و پناهجویان به چه نحوی میتوانند در سازندگی و آبادانی این کشور نقش داشته باشند؟
طبعآ هر چه پناهجو بیشتر باشد معضلات و مشکلات بیشتر خواهد شد و اینک مشکلات آنان نداشتن امکان پذیرش پناهندگی و مشکل زبان ، و تخصص و شغل هست .
هم راە حل و هم اینکه پناهجویان بتوانند در آبادانی و سازندگی این کشورها نقش داشته باشند این است که باید زوتر امکان کار و درس برایشان فراهم شود که این مساله خود هم اکنون معضل اصلی دولت آلمان میباشد .
و همچنین باید تعداد پناهندگان کمتر شود و آنانی که در کشور خود مشکلات سیاسی و اقتصادی ندارند بهتر است در کشور خود بسر ببرند، چون در اینجا توقعاتی که دارند را به دست نمی آورند .
در پایان اگر بحث خاص، انتقاد یا پیشنهادی برای بهبود وضعیت پناهجویان در کشور آلمان دارید مطرح نمایید؟
در پایان از شما تشکر میکنم که این فرصت را در اختیار بندە قرار دادید که وضعیت پناهجویان را در آلمان به طور خلاصه در خدمت خوانندگان گرامی قرار بدهم .
“با سپاس مجدد از شما برای حضور در این گفتگو”
medicamento priligy estudios clinicos