بیانیه رسمی جمعیت کردستان سبز در خصوص احداث پالایشگاه نفتی در مریوان

0
1000

بەگزارش ژینگوان، جمعیت کردستان سبز در رابطە با احداث پالایشگاە نفت در شهر مریوان یک بیانییە اعلام نمود کە یک نسخە از بیانییە سادر شودە بە دەست سایت خبری ژینگوان رسیدە است.

متن کامل بیانیه عینا در پی می آید

بیانیه رسمی جمعیت کردستان سبز در خصوص احداث پالایشگاه نفتی در دشت بیلو و در فاصله ی کمتر از 2 کیلومتری پناهگاه حیات وحش زریوار

ایجاد نظام یکپارچه ی ملی محیط زیست، مدیریت هماهنگ نظام مند و منابع طبیعی، جرم انگاری تخریب محیط زیست، تهیه اطلس زیست بوم کشور، تقویت دیپلماسی محیط زیست؛ گسترش اقتصاد سبز و نهادینه سازی فرهنگ و اخلاق زیست محیطی؛ از جمله محورهای ابلاغیه ی رهبر معظم انقلاب اسلامی در اجرای بند یک اصل110 قانون اساسی است.

طی دهه¬های گذشته میان کشورهای درحال توسعه، صنعتی شدن رویکرد غالب توسعه بوده و جایگاه مهمی داشته ¬است. به عبارت دیگر توسعه هدفی تلقی می¬شود که در کشورهای در حال توسعه مورد اقبال بوده و برای دست¬یابی به آن از راه¬کارها و الگوهای نظری و تجربی متعددی بهره گرفته¬است. در این میان صنعت و تولید جایگاه ویژه¬ای دارد. مفهوم صنعتی شدن در ادبیات اقتصادی، کلید توسعۀ سریع اقتصادی تلقی شده که از طریق آن می­توان به آینده¬ای بهتر با امکانات تولیدی، ‌افزایش فرصت¬های اشتغال،‌درآمدهای بهتر و در نهایت رفاه دست یافت. گسترش فقر و نابرابری در میان روستاییان کشورهای درحال توسعه، عده¬ای از محققان و پژوهشگران را بر آن داشته که نظریۀ صنعتی شدن مناطق روستایی را سنگ بنای استراتژی توسعه مورد بحث قرار دهند.

دریاچه زریوار٬ جزو متنوعترين اكوسيستمهاي ایران است و شرايط خاص اين منطقه٬ از نظر تنوع ويژة رويشگاهي ٬ گونه¬هاي مختلف جانداران آبزي و غيره٬ حساسيت ويژهاي را براي اين محيط آبي به وجود آورده است. اين منطقه به واسطة شرايط خاص آب وهوايي٬ واجد حساسترين اكوسيستمهاي آبی و جوامع گياهي و جانوري ايران و منطقه هستند كه از جمله ميتوان به پستانداران آبزي٬ لاكپشتهاي آبي٬ ماهيان زينتي و تجاري و رويشگاههاي آبی خاص مناطق کوهستانی اشاره كرد. احداث مجتمع هاي متعدد نفت٬ گاز و پتروشيمي دركنار اين مناطق و پيامد آن مانند ايجاد پسابهاي نفتي و شيميايي٬ آلودگي صوتي٬ سوزاندن گازهاي تفكيكي٬ جمع شدن مواد زائد شيميايي٬ دفع زباله و مواردي از اين دست٬ چالش بزرگ زيست-محيطي است كه بايد مورد بررسي قرار گيرد.

به اعتقاد برخي كارشناسان٬ وجود اين چالشها در كنار توسعه صنايع نفت و پتروشيمي كشور (خصوصا منطقه ويژه زریوار) بدون انجام ارزيابيهاي زيستمحيطي صحيح٬ در آيندهاي نزديك٬ منجر به تبديل زریوار به مرداب خواهد شد. از يك طرف٬ با آلودگيهايي مواجه هستيم كه به عينه در مناطق پيرامون صنايع پتروشيمي مشاهده ميشوند و به طور كلي در ادبيات موضوع نيز صنايع نفت و گاز٬ در زمره صنايع آلاينده محيطزيست قرار ميگيرند٬ .
یکی از شاخه‌های بیوتکنولوژی نفت که تجاری شده و امروزه در فهرست خدمات ارائه شده توسط شرکتهای فعال در زمینه مسائل محیط زیستی دیده می‌شود،‌ پاکسازی زیستی آب‌ها و خاک‌های آلوده به ترکیبات نفتی است.رها شدن نفت و فرآورده‌های آن در محیط زیست، ادامه زندگی بسیاری از جانداران ساکن اکوسیستم‌های خشکی و آبی راتهدید و با آلوده سازی آب‌های زیرزمینی، بهداشت انسانی را با خطر جدی روبه رو می‌کند، همچنین با از میان بردن زیستگاه گونه‌های مفید، اثر منفی خود را بر اقتصاد بخش‌هایی چون کشاورزی و شیلات تحمیل می‌کند.
تاثیرات احداث پالایشگاه
فعالیت‌های مربوط به احداث پالایشگاه صنعتی می‌تواند آثار گوناگون انسانی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و اثراتی بر جو، آبزیان، جانوران خشكی و بطور كلی زیست كره بر جای بگذارند. آثار انسانی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی فعالیت‌های مربوط به احداث پالایشگاه صنعتی می‌توانند آثار اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی داشته باشند. این آثار و تغییرات حاصل از آن بویژه در مورد افراد بومی كه زندگی سنتی آنها تحت تاثیر قرار می‌گیرد از اهمیت به‌سزایی برخوردار است. این آثار كلیدی ممكن است شامل تغییر در موارد زیر باشد:

– اثر مستقیم آن تغییر الگوی كاربری (كشاورزی، ماهیگیری، جنگل، شكارگاه) به صنعتی است. ایجاد راه‌های ارتباطی جدید، مناطق مسكونی طراحی نشده و بهره‌برداری از منابع طبیعی، از جمله آثار ثانویه می‌باشند؛
– تغییر در میزان جمعیت منطقه در اثر مهاجرت افراد (نیروی كار) و مهاجرت جمعیت مناطق دورافتاده به سایر مناطق بواسطه ایجاد راه‌های ارتباطی جدید؛
– تغییر سیستم‌های اقتصادی، اجتماعی در نتیجه ایجاد موقعیت‌های شغلی جدید، درآمد ناهمسان، تورم و تغییر درآمد سرانه؛
– تغییر در سیستم‌های فرهنگی، اجتماعی، تخریب میراث فرهنگی، تغییر در آداب و رسوم و عقاید و دگرگونی ارزش‌ها در اثر حضور افراد غیر بومی؛
– دسترسی و مهیا بودن كالاها و خدماتی از قبیل اسكان، آموزش، بهداشت، آب، سوخت، برق، فاضلاب و كالاهای مصرفی كه به دلیل انجام پروژه‌ها به محل منتقل می‌شوند؛
– بروز تضاد بین طرح‌های توسعه و حفاظت از محیط زیست، منابع طبیعی، توریسم و ذخایر تاریخی و فرهنگی منطقه كه باید برای رفع آنها برنامه‌ریزی شود؛

– تخریب زیبایی‌های منطقه به دلیل ساخت تاسیسات پر سر و صدا و بدمنظره؛
– تغییر در روش‌ها و سیستم‌های حمل و نقل در اثر توسعه راه‌ها، زیرساخت‌های دریایی و هوایی و پیامدهای حاصل از آن (مثل سروصدا و خطر تصادف و …).
آثار جوی
توجه روزافزون به مشكلات جوی، صنعت نفت و گاز را به سمت تمركز بر روش‌های كاهش انتشار آلاینده‌ها سوق داده است. به منظور بررسی آثار حاصل از احداث پالایشگاه، ضروری است كه منابع و ماهیت انتشار آلاینده‌ها و سهم آنها در آثار جوی مورد بررسی قرار گیرند. منابع اصلی انتشار آلاینده‌ها در صنایع نفت و گاز عبارتند از:
– گازهای حاصل از تهویه، پالایش و سوزاندن گاز اضافی
– فرآیندهای احتراقی از قبیل موتورهای دیزل و توربین‌های گازی
– گازهای فرار حاصل از عملیات بارگیری و ذخیره‌سازی و یا اتلاف از تجهیزات
– انتشار ذرات هوابرد ناشی از برهم خوردن خاك حین ساخت و ساز و حركت وسایل نقلیه
گازهای آلاینده مهم شامل دی‌اكسیدكربن، مونواكسید كربن، متان، كربن‌های آلی فرار VOC، اكسیدهای نیتروژن، اكسیدهای گوگرد و سولفید هیدروژن می‌باشند. سوزاندن گاز اضافی، تهویه و احتراق از منابع اصلی انتشار دی‌اكسیدكربن و مونواكسیدكربن در فرآیند هستند. منابع تولید كننده سایر آلاینده‌ها نیز می‌بایست درنظر گرفته و كنترل شوند. مثلا كنترل متان ایجاد شده از تهویه فرآیند و در حجم كمتر از نشت تجهیزات و سوزاندن گاز. به طور كلی می‌بایست با استفاده از تكنولوژی‌ها و روش‌های مدیریتی جدید از ایجاد آلاینده‌ها و انتشار آن در جو جلوگیری به عمل آورد.
تاثیر بر آبزیان
منابع عمده ایجاد آب‌های آلوده حاصل از عملیات احداث پالایشگاه عبارتند از:
– آب فرآیندی، شستشو و فاضلاب
– فاضلاب‌های بهداشتی محل كمپ
– ریختن و نشت مواد شیمیایی
– آب مورد استفاده به عنوان خنك كننده
تاثیر در خشكی
عملیات احداث پالایشگاه می‌توانند بطور بالقوه آثاری را بر خاك داشته باشند كه از سه منبع عمده ایجاد می‌شوند:
– اختلاط و به هم خوردن فیزیكی خاك در نتیجه ساخت و ساز
– آلودگی‌های ناشی از سرریز و نشت و همینطور دفع زباله‌های جامد
– اثرات غیرمستقیم حاصل از ایجاد راه‌های جدید و تغییرات اجتماعی
اثار اكوسیستمی
جوامع گیاهی و جانوری در اثر تغییراتی كه در محیط اطراف و محل زیست آنها ایجاد می‌شود و همچنین تغییر ویژگی‌های آب، هوا و خاك و ایجاد اختلالات ناشی از سر و صدا و نورهای مزاحم و … تحت تاثیر قرار گرفته و آسیب می‌بینند. این تغییرات مستقیما بر روی اكولوژی تاثیرگذار می‌باشند؛ مثلا تغییرات در زیستگاه‌ها، محل تأمین غذا و مواد مغذی، مناطق رشد و تولید مثل جانوران، مسیر كوچ و جابجایی حیوانات، آسیب‌پذیری غیرمستقیم حیوانات شكارچی در نتیجه از بین رفتن چراگاه جانوران گیاهخوار كه خوراك این حیوانات می‌باشند.
تغییر كاربری زمین و برهم زدن خاك منطقه، باعث حذف پوشش گیاهی شده و اثرات ثانویه آن از قبیل فرسایش و ایجاد شنزارها و لجنزارها به یكپارچگی اكوسیستم آسیب وارد می‌كنند و می‌توانند تعادل موجود از نظر مواد مغذی و فعالیت میكروبی را بر هم بزنند. در صورت كنترل نامناسب، در بلندمدت موجب از بین رفتن زیستگاه‌ها و كاهش جمعیت و انقراض گونه‌های جانوری و گیاهی شده و در نتیجه چرخه حیات طبیعی دستخوش تغییر می‌شود. بعلاوه تغییرات اكولوژیكی بر جمعیت بومی منطقه و زندگی سنتی آنها نیز اثر گذاشته و به آنها آسیب وارد می‌كند.
پیشامدهای اضطراری بالقوه
در طرح ریزی و برنامه‌ریزی عملیات لرزه‌نگاری، حفاری یا استخراج نحوه برخورد و تعامل با پیشامدهای اضطراری بالقوه كه افراد، محیط‌زیست و تاسیسات را تهدید می‌كند باید مشخص شود. البته با وجود برنامه‌ریزی و طراحی مناسب و اجرای روش‌های كنترلی صحیح و آموزش پرسنل، پیشامدهای ذیل احتمال وقوع خواهند داشت:
– ریختن سوخت، نفت، گاز، مواد شیمیایی و مواد خطرناك
– حریق (در تاسیسات و محیط اطراف)
– نواقص و از كار افتادن غیرمنتظره تجهیزات
– سوانح طبیعی و پیامدهای آن بر فعالیت‌ها
– خرابكاری عمدی
در طرح ریزی و برنامه‌ریزی پیشامدهای اضطراری بالقوه، ریسك، میزان آن، ماهیت و پیامدهای احتمالی آنها و سناریوهای گوناگون می‌بایست مورد بررسی قرار گیرند.

تصویب و اجرای هر پروژه عمرانی منوط به توجیهات و مجوزهای زیست محیطی است سازمان محیط زیست بر اساس منشور و رسالت سازمانی خود و در چارچوب قوانین و مقررات موجود موظف به رعایت و حفاظت و دفاع از بقا و دوام منابع خدادادی زیست محیطی است.

جمعیت کردستان سبز به عنوان یک سازمان زیست محیطی که رسالت خود را دفاع از محیط طبیعی و حفاظت و حراست از منابع طبیعی می داند؛ با توجه به شرایط موجود در منطقه زریوار و دشت بیلو و با در نظر گرفتن همه¬ی جوانب قضیه مخالفت خود را با احداث این پالایشگاه به دلیل
1- مکانیابی بسیار نامناسب احداث پالایشگاه
2- انتشار آلاینده های خطرناک ناشی از احداث پالایشگاه

3- آلودگی آب های سطحی و زیرزمینی و همچنین اکوسیستم بسیار حساس زریوار
4- آسیب رسانی بسیار شدید به صنعت توریسم زریوار
5- آسیب به امنیت شکننده¬ی اکوسیستم آبی زریوار از لحاظ جانوری( پرندگان و پستانداران و آبزیان)
6- آلودگی صوتی و بصری ناشی از احداث پالایشگاه
7- ورود زباله های سمی و خطرناک به محیط زیست محلی و آلودگی خاک های حاصلخیز و از بردن پوشش گیاهی غنی منطقه
و …
اعلام می دارد و مراتب اعتراض رسمی خود را به انجام این پروژه به گوش مسئولین محترم می رساند؛ باشد که در زیر سایه لطف دولت تدبیر و امید و با در نطر گرفتن خواست سازمان های مردم نهاد و مردم و جوامع محلی این پروِژه در نقطه ی دیگری از استان عملی و اجرا شود و مردم و منطقه از فواید آن منتفع شوند.

حیدر روحی
جمعیت کردستان سبز