Stopp angrepene på Máxim

0
664

Av : Amnesty International

Menneskerettighetsforsvareren Máxima Acuña og familien hennes har gjentatte ganger blitt angrepet av politistyrker og private sikkerhetsvakter fra et gruveselskap som hevder retten til landområdet de bor på. Familien risikerer å bli tvangsutkastet fra hjemmet sitt. Krev at myndighetene stanser angrepene på familien og gir dem nødvendig beskyttelse!

Dette er saken:
Máxima Acuña og familien hennes er småbønder fra Cajamarca-regionen nord i Peru. De bor på et landområde kjent som «Tragadero Grande». Gruveselskapet Yanacocha mener familien har okkupert landområdet på illegalt vis, men familien mener det er deres eiendom.

Den 8. august 2011 kom politiet på døren til Máxima som var hjemme sammen med barna sine. Politiet ba familien forlate huset. Dagen etter kom de tilbake, gjorde skader på huset og banket opp Máxima og barna hennes. Uten å vise frem noen form for rettslig ordre, kastet de familien ut av hjemmet sitt.

Den 30. januar 2013 kom politiet igjen til Máximas hjem. Igjen gjorde de skader på huset, slo familien og prøvde å kaste dem ut. Det samme har gjentatt seg flere ganger siden. Private sikkerhetsvakter fra gruveselskapet har ved to anledninger i år (2016) begått hærverk og fysiske angrep, det siste tilfellet var 18. september. Sikkerhetsvaktene ødela avlingene og Máxima ble skadet i konfrontasjonen.

Máxima ble i 2012 dømt til betinget fengsel for ulovlig okkupasjon av landet, men dommen ble senere forkastet av en ankedomstol. Etter å ha tapt saken i høyesterett har gruveselskapet klaget saken til en sivil domstol. De hevder er deres rett til landområdene der Máxima bor. Utfallet i saken er dermed ikke avgjort.

Menneskerettighetsforsvarere i fare
Erfaringen med den uretten hun selv har opplevd, har gjort Máxima til en menneskerettighetsforkjemper. Hun har blitt en engasjert forsvarer av retten til mat, helse og at gruvedriften i området ikke skal ødelegge miljøet. Arbeidet hennes ble anerkjent da hun tidligere i år vant «The Goldman Environmental Prize», en av de mest prestisjefylte prisene miljøaktivister kan vinne.

Flere menneskerettighetsforsvarere fra bondesamfunn er svært utsatte i Peru. I mai 2014 vedtok den Inter-Amerikanske menneskerettighetskommisjonen en instruks til myndighetene om å garantere for sikkerheten til 46 menneskerettighetsforsvarere fra Cajamarca-regionen. De 46 var ofre for trakassering, trusler og vold på grunn av sin aktivisme. Máxima Acuña var en av disse.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here