Erling Folkvord med ny bok om kurdernes kamp i Rojav

0
1239

Roji kurd:

Erling Folkvord: Rojava! Kurderne i kamp for ei framtid uten Assad, Erdoğan og Daesh
«Kobanê er Syrias Stalingrad!» Folkvord fikk den meldinga fra kurdere han møtte i oktober 2014. Han var da rett utafor Kobanê og så IS (Daesh)-styrkene som hus for hus erobra utkanten av byen. Lokalbefolkninga sammenligna med slaget om Stalingrad som ble starten på Hitler-Tysklands nederlag i andre verdenskrig. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg var samtidig på sitt første offisielle besøk i Tyrkia.

«Vi kommer til å kjempe for hver eneste tomme i Kobanê helt til siste slutt og gjøre Kobanê til et helvete for Daesh,» sa kommandant Meryem Kobane i Kvinnenes Forsvarsstyrker (YPJ). Folkvord var da sikker på at IS ville seire. YPJ-kommandanten – hun lever fortsatt – er avbilda på bokas forside.
Forfatteren har besøkt de ulike delene av Kurdistan mer enn 30 ganger, og han har de siste åra møtt ulike kurdiske grupper på flere av frontavsnittene der de slåss mot IS både i Syria og Irak. Boka gir historisk og samfunnsmessig bakgrunn for å forstå hva krigene handler om, for IS, for kurderne og for stormaktene som har sendt penger, våpen og bombefly.

Folkvord gjør også et dypdykk i de siste åras utvikling i Tyrkia. Han beskriver den brede demokratiske motstanden mot president Erdoğans politikk, og de metodene Erdoğan. Folkvord beskriver ukjente massakrer og andre tiltak mot opposisjonen fram til massearrestasjoner av parlamentarikere og ordførere i november 2016.

Under arbeidet med boka fikk forfatteren innreiseforbud til Tyrkia.
Boka finnes både i papirutgave og som e-bok. http://marxisme.no/forlaget/

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here