Bin Laden-dokumenter og videoer frigitt av CIA

0
622
Rojikurd:terretningstjenesten CIA har frigitt en stor mengde dokumenter og videoopptak som ble beslaglagt under aksjonen mot Osama bin Ladens skjulested i Pakistan.

Arkivmaterialet ble tatt i beslag av CIA under raidet mot skjulestedet der al-Qaida-leder Osama bin Laden ble drept i 2011. Totalt dreier det seg om 470.000 filer.

– Dagens offentliggjøring gir det amerikanske folk mulighet til å få ytterligere innsikt i planene og metodene til denne terroristorganisasjonen, sier CIA-sjef Mike Pompeo.

– Dokumentene vil gå langt i å hjelpe til med å fylle noen av kunnskapshullene vi har om al-Qaidas lederskap, sa Bill Roggio i tenketanken Foundation for Defense of Democracies, som fikk se funnene før de ble offentliggjort.

Blant annet inneholder arkivmaterialet videoopptak fra Osama bin Ladens sønn Hamza bin Ladens bryllup, og dagbøker som Osama bin Laden skrev. Det er også gjort funn som viser at al-Qaidas forsøk på å utnytte den arabiske våren til sin fordel, samt bin Ladens forsøk på å holde dem samlet selv om det var intern uro i terrorgruppa.

Ned Price, som tidligere var ansatt i CIA og var talsmann i USAs nasjonale sikkerhetsråd, sa de nye dokumentene «ikke forteller oss noe vi allerede ikke visste». I stedet hevdet han på Twitter at Pompeo kan ha lagt ut filene for å styrke anklagene mot Iran som en sponsor av terror og presse USA nærmere en konflikt med landet.

Noe av materialet var også av mindre seriøs karakter. Blant annet flere tegnefilmer, filmer fra YouTube og programmer fra National Geographic.

 

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here