Russland truer med å svare på USAs rakettangrep i Syria

0
765

Russland truer med «gjengjeldende tiltak» mot USA etter rakettangrepet i Syria forrige uke, like før utenriksminister Rex Tillerson besøker Moskva.

Krisen i Syria har de siste dagene utløst sterke gnisninger mellom Russland og vestlige stormakter.

Nå truer Russland med å svare på rakettangrepet til Syria.

– I mangel på nødvendige skritt mot å løse problemene som har samlet seg opp, vil det bli nødvendig med gjengjeldende tiltak basert på et prinsipp om gjensidighet, heter det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet tirsdag.

Amerikanske styrker gjennomførte natt til fredag forrige uke et rakettangrep mot en syrisk militærbase som et svar på et kjemisk angrep mot opprørskontrollerte Khan Sheikhoun i Syria.

Tillerson besøker Russland

USA mener det syriske militæret og Assad-regimet sto bak, mens Russland klandrer opprørerne, som de hevder lagret kjemiske våpen på stedet. Det russiske utenriksdepartementet opplyser at de håper på konstruktive samtaler med USAs utenriksminister Rex Tillerson, som ventes å ankomme sent tirsdag for et to dager langt besøk.

–Det er imidlertid åpenbart at det russisk-amerikanske forholdet går gjennom en av sine vanskeligste perioder siden slutten av den kalde krigen, skriver russisk UD.

Ifølge russiske medier skal president Vladimir Putin møte Tillerson under besøket i Moskva.

Ber Russland velge side

USAs utenriksminister Rex Tillerson sier Russland må velge mellom å alliere seg med USA og andre likesinnede, eller å omfavne Assad, Iran og Hizbollah.

Med henvisning til angrepet med kjemiske våpen i Syria i forrige uke, sier Tillerson at det er uklart hvorvidt Russland mislykkes i å ta sitt ansvar i Syria alvorlig, eller om de rett og slett har vært inkompetente. Men han sier denne distinksjonen «ikke har særlig mye å si for de døde».

–Vi kan ikke la dette skje igjen, sier Tillerson.

USA holder president Bashar al-Assads regime ansvarlig for angrepet på den opprørskontrollerte byen Khan Sheikhoun forrige uke. Amerikanske tjenestemenn har også sagt at USA tror Russland var orientert om angrepet på forhånd, uten at de kan legge fram konkrete bevis for påstanden.

Videre sier utenriksministeren at han ikke ser noen fremtidig rolle for Assad i Syria, men at USA ikke vil diskutere hvordan den syriske presidentens avgang kan skje.

Tillerson er tirsdag på vei til Moskva, der han skal møte sin russiske motpart Sergej Lavrov etter å ha vært i Lucca i forbindelse med et G7-møte der Syria var et sentralt tema.

NTB – NTB

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here