13 drept i pågående opptøyer i Iran – demonstranter skyter mot politiet

0
895

Iranske demonstranter har ifølge en polititalsmann skutt mot politiet med jaktrifler. En betjent skal være drept og tre såret.

Det melder nyhetsbyrået Reuters, som siterer den iranske politikilden fra statlig TV.

Skytingen skal ha funnet sted i byen Najafabad, sentralt i Iran mandag.

Til sammen 13 personer skal ha blitt drept etter at demonstrasjonene tok til i landets nest største by Mashhad torsdag i forrige uke, melder nyhetsbyrået AFP.

Ti personer skal ha blitt drept i ulike byer søndag kveld, melder statlig TV, som også viste bilder av ødelagte eiendommer, skriver Reuters.

Den mektige Revolusjonsgarden offentliggjorde bilder av tre personer som er ettersøkt for sin rolle i opptøyene, og oppfordret også publikum til å rapportere om «opprørske elementer».

Angrep politistasjoner og militærbaser

De siste fem dagene har tusenvis av iranere tatt til gatene i protest. Demonstrasjonene startet opprinnelig med misnøye med den økonomiske styringen i landet.

Lørdag i forrige uke spredte demonstrasjonene seg til Teheran: To demonstranter drept 

Mandag kveld meldes det om nye demonstrasjoner i blant annet Teheran, der et stort politioppbud er på plass. Myndighetene forsøker nå å få kontroll over situasjonen.

Ifølge lokale medier løper små grupper av demonstranter gjennom sentrum i Teheran og roper slagord mot myndighetene.

Ifølge Reuters opplyste iransk statlig TV om at demonstrantene har forsøkt å ta over politistasjoner og militærbaser, uten hell.

Det iranske justisdepartementet uttalte søndag at «demonstranter og folk som bryter med den offentlige freden har blitt arrestert», melder nyhetsbyrået ISNA, som er drevet av iranske studenter.

Rouhani: – Vi viser ingen toleranse

Ifølge Reuters er det også stor misnøye rundt den høye arbeidsledigheten i landet, og inflasjon og anklager om korrupsjon blant de politiske elitene har satt sinnene i kok i den iranske befolkningen.

Ifølge NPR har flere revet ned skilt og ropt slagord mot Irans mektige mann – åndelig leder Ayatollah Ali Khamenei.

Søndag gikk landets president Hassan Rouhani ut på statlig TV, og ba befolkningen roe seg ned.

Rouhani ytret at befolkningen har rett til å kritisere myndighetene, men ba dem samtidig om å ikke skape uro.

– Myndighetene vil ikke vise noen toleranse overfor dem som skader offentlig eiendom, bryter med offentlig orden og skaper uro i samfunnet, uttalte presidenten.

Presidenten erkjente at folk er misfornøyde med den islamske republikkens skakkjørte økonomi, men understreket samtidig at regjeringen ikke vil nøle med å bruke makt overfor dem de anser som lovbrytere.

Rouhani: – Iran har aldri hatt sterkere stilling i Midtøsten

Flere hundre arrestert

Ifølge CNN skal president Rouhani ha forsøkt å dysse ned protestene under et møte med flere medlemmer av det iranske parlamentet mandag.

– Vår flotte nasjon har sett et utall lignende hendelser tidligere, og vi har komfortabelt håndtert dem. Dette er ingenting, sa Rouhani.

Myndighetene har bekreftet at mer enn 400 personer er pågrepet etter at uroen startet. Omkring 100 av dem skal være satt fri.

Flere ukjente personer oppfordrer folk til å fortsette å demonstrere i hovedstaden Teheran og 50 andre iranske landsbyer og byer gjennom sosiale medier.

Blokkerte sosiale medier

Nyttårsaften ble det rapportert om at iranske myndigheter blokkerte Instagram og meldingsappen Telegram som en reaksjon på demonstrasjonsbølgen, men det stoppet ikke folkemengdene fra å strømme ut i gatene.

Mandag kunne internettbrukere igjen benytte seg av plattformene, ifølge nyhetsbyrået DPA.

USAs president Donald Trump har stått bak kraftige økonomiske sanksjoner mot Iran og er kritisk til den sittende regjeringen. Mandag ga han sin støtte til demonstrantene.

– Iran svikter på alle plan. Tiden er inne for forandring, tvitret han.

Det russiske utenriksdepartementet skrev mandag i en uttalelse at de anser urolighetene i Iran som en intern sak, og advarte andre nasjoner fra å blande seg inn i situasjonen, skriver nyhetsbyrået TASS.

 

 

 

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here