Syria sender delegasjon til fredssamtaler i Genève

0
876
Oslo 20151130. Utenriksminister Børge Brende (H) møter Staffan de Mistura, FNs spesialutsending for Syria i regjeringens representasjonsbolig mandag morgen, i Parkveien 45 i Oslo. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Syrias fragmenterte opposisjonsgrupper meldte tidlig fredag ​​at de vil sende en delegasjon til neste ukes fredssamtaler i Genève.

– Vi har avtalt med de to andre opposisjonsgruppene å sende en samlet delegasjon til Genève som skal delta i de direkte forhandlingene, sa Bassma Kodmani, som er med i forhandlingsgruppen, til journalister i Riyadh i Saudi-Arabia der opposisjonen har vært samlet de siste to dagene.

Der gjentok de kravet om at Syrias president Bashar al-Assad må gå av. I tillegg tok de til orde for en ny grunnlov og etablering av demokrati i landet, noe de mener ikke er mulig med Assad som president.

Men dette punktet skal ikke ha vært en betingelse for å delta i samtalene i Genève.

140 opposisjonelle

Kunngjøringen kom på den andre dagen av møtet der rundt 140 opposisjonelle har vært samlet før direkte samtaler med Assads regime i Genève tirsdag 28. november.

Flere forsøk på samtaler i regi av FN har ikke klart å få slutt på krigen i Syria, som har krevd 330.000 menneskeliv siden 2011 og fordrevet millioner av mennesker fra deres hjem.

Kodmani la til at ytterligere møter vil bli avholdt fredag ​​for å velge ut hvem som skal delta i den samlede delegasjonen på 50 personer.

Kunngjøringen innebærer at en russiskstøttet syrisk opposisjonsgruppe også har gått med på å delta.

Fredsprosess

FNs Syria-utsending Staffan de Mistura deltok på åpningsmøtet i Riyadh onsdag og sa at drøftingene hadde til hensikt å styrke neste ukes fredsforhandlinger.

Samtalene skjer samtidig som det syriske regimets russiske allierte forsøker å samle Assads regjering og de ulike opposisjonsgruppene for å få fart på fredsprosessen.

Samme dag som de to dager lange samtalene i Riyadh begynte, møtte president Vladimir Putin sine kolleger fra Iran og Tyrkia med sikte på å finne en politisk løsning på konflikten i Syria. Putin møtte også Assad denne uken.

(©NTB)

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here