Maldivene og fem arabiske stater kutter bånd med Qatar

0
648

Maldivene støtter Saudi-Arabia, Egypt, Bahrain, Jemen og De forente emirater og kutter diplomatiske bånd med Qatar. Tyrkia vil bistå for å løse konflikten.

Ifølge en uttalelse fra utenriksdepartementet vil Maldivene heller samarbeide med land som driver med fredsarbeid og bekjemper terror. Maldivene har hatt diplomatiske bånd til Qatar siden 1984.

De fem arabiske statene lukker også alle land-, sjø- og luftfartsforbindelser. I tillegg uttaler Saudi-Arabia, som leder koalisjonen som i to år har kjempet mot houthi-militsen i Jemen, at qatarske styrker vil bli fjernet fra den pågående konflikten.

I tillegg får qatarske diplomater 48 timer på å reise hjem. Øvrige borgere fra Qatar får 14 dager på seg til å dra tilbake.

De to arabiske langdistanseflyselskapene Emirates og Etihad har imidlertid varslet at de innstiller alle flygninger til og fra Qatar fra og med tirsdag. Samtidig reagerte Qatar Airways med å stanse flygninger til Saudi-Arabia.

– Må ha dialog

Den tyrkiske utenriksministeren, Mevlut Cavusoglu, sier utviklingen av konflikten mellom Qatar og dem fem arabiske statene er trist. Han uttaler at Tyrkia vil gjøre alt de kan for å roe ned situasjonen.– Det kan være problemer mellom landene, men dialogen må bestå under alle forhold.Tyrkia har utviklet gode bånd til Qatar de siste årene, og har også en god relasjon til flere av de arabiske golfstatene, deriblant Saudi-Arabia.USA-president Donald Trump besøkte nylig i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh, der partene i regionen signerte en avtale styrke båndene innen forsvar, økonomi og på andre områder. Amerikanerne har i tillegg en viktig militærbase i Qatar, og ber partene om å snakke sammen.– Vi vil absolutt oppmuntre partene til å sette seg ned og snakke om disse uenighetene, sa utenriksminister Rex Tillerson.

– Støtter terror

Egypt anklager Qatar for å støtte Det muslimske brorskapet, mens Saudi-Arabia viser til «grove overtredelser fra myndighetene i Qatar». De sier de stenger grensene og kutter diplomatisk kontakt for å «beskytte kongeriket mot terrorisme og ekstremisme».De forente arabiske emirater anklager Qatar for å undergrave stabiliteten i regionen med sin «støtte og finansiering av terrorister, ekstremister og sektlignende organisasjoner».Fra Bahrains nyhetsbyrå ble det meldt at de brøt forbindelsen til Qatar grunnet den vedvarende «trusselen mot Bahrains sikkerhet og stabilitet og innblanding i landets anliggender.»Jemens internasjonalt anerkjente regjering varslet noe senere at også de kutter båndene til Qatar, på bakgrunn av at de nå har blitt klar over Qatars «støtte til ekstremistgrupper».Fordømmer

Qatar, som skal være vertskap for verdensmesterskapet i fotball i 2022, fordømmer avgjørelsen i en uttalelse mandag.– Det finnes ingen legitim grunn til å gjøre dette. Dette er basert på falske og ubegrunnede anklager, og er en trussel mot vår suverenitet, heter det i kunngjøringen fra utenriksdepartementet.Qatar hevder at statlige medier nylig ble hacket, noe som førte til at landets emir – Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani – ble tillagt falske og kontroversielle uttalelser. Disse ble publisert på nettstedet til Qatar News Agency i forrige måned.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here