USA prøver å roe Tyrkia etter bevæpning av kurdisk milits

0
550

USA forsikrer Tyrkia om full åpenhet og kontroll på våpnene de forsyner kurdere med i kampen mot ekstremistgruppa IS. Tyrkia mener USA gjør en stor feil.

USAs opprustning av kurdisk milits i Syria er «ekstremt farlig», uttalte Tyrkia da det tidligere i uka ble kjent at USA har sendt automatgevær, maskingevær og kjøretøy til kurdiske krigere. USA prøver å roe gemyttene.

– Vi er åpne med Tyrkia når det gjelder detaljer rundt hva vi sender. Vi følger opp og holder full oversikt over våpnene vi forsyner SDF med, sier talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon i Bagdad, oberst Ryan Dillon.

Ifølge Dillon ligger alle serienummer på våpnene USA sender i en database, åpen for USAs allierte.

SDF er Syria Democratic Forces, en opprørsallianse som står i spissen for den USA-støttede offensiven mot Raqqa. SDF består i hovedsak av krigere fra den syriske kurdermilitsen YPG, som amerikanske myndigheter mener er den mest effektive styrken mot IS-opprørere.

Tyrkia ser imidlertid på YPG som en terrorgruppe med tilknytning til den kurdiske PKK-geriljaen. PKK har i over 30 år ført et væpnet opprør mot den tyrkiske staten.

De motstridende synspunktene på YPG og USAs våpenforsyninger skaper stor spenning mellom de NATO-allierte landene.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here