Tusk: Det mest utfordrende G7-møtet på flere år

0
407
EU-president Donald Tusk kaller G7-toppmøtet på Sicilia det mest utfordrende møtet i gruppen på en rekke år.

Tusk kom med uttalelsen like før lederne fra USA, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Italia, Canada og Japan skulle møtes i feriebyen Taormina fredag.– Det er ingen tvil om at dette vil bli det mest utfordrende G7-toppmøtet på flere år, sa Tusk og viste til at deltakerne har svært ulike standpunkt når det gjelder sentrale spørsmål som klimaendringer og internasjonal handel.– Det viktigste er at vi må stå sammen når det gjelder å forsvare den regelbaserte internasjonale ordenen. Hvis vår gruppe ikke er tilstrekkelig målbevisst og samlet, kan situasjonen i verden virkelig komme ut av kontroll, sa Tusk.Ingen optimistHan antydet også at USAs president Donald Trumps innstilling til Russland og Vladimir Putin er sentimental.– Kanskje jeg er mindre optimistisk når det kommer til president Putins planer og intensjoner, kanskje mindre sentimental, sa Tusk, som dagen før møtte Trump i Brussel.
Trump deltar på sitt første G7-møte. Det samme gjør Frankrikes nyvalgte president Emmanuel Macron. Møtet varer til lørdag, men Storbritannias statsminister Theresa May reiser trolig hjem allerede fredag kveld som følge av terrorangrepet i Manchester.Terrorisme

Men før det er May ventet å lede en debatt om terrorisme. Hun vil under møtet trolig kreve at G7-landene legger økt press på internettselskaper som Facebook og Twitter for å få dem til fjerne innlegg med ekstremistisk innhold fra sine sider.Flere av deltakerne vil trolig også prøve å få klarhet i om Trump mener alvor med sin lunkne innstilling til Parisavtalen. De vil trolig også forsøke å overtale ham til å satse mer på fornybar energi og mer miljøvennlig teknologi som kan skape flere arbeidsplasser og økonomisk vekst.

Comments

comments

LEAVE A REPLY