USA undersøker om al-Qaidas nestleder er drept i Syria

0
594

Amerikanske myndigheter skal nå finne ut om det stemmer at al-Qaidas nestleder er drept i Syria, etter meldinger om drepte i et amerikansk luftangrep i Idlib.

Det opplyser en amerikansk tjenestemann. Vedkommende sier at amerikanske myndigheter nå forsøker å få bekreftet om hvorvidt Abu Khayr al-Masri er drept.

– Det vil definitivt være gode nyheter hvis disse meldingene stemmer, sier Pentagon-talsmann Jeff Davis.

Hvis det kan bekreftes at Masri er drept, vil det være det største slaget mot al-Qaida siden drapet på Nasir al-Wuhayshi, som var leder for al-Qaida på den arabiske halvøy, i Jemen i juni 2015, mener Charles Lister i Middle East Institute.

Masri var svigersønn av al-Qaida-grunnlegger Osama bin Laden, og det antas at Masri er nestkommanderende under gruppens nåværende leder Ayman al-Zawahri.

59 år gamle Masri ble født i Egypt og regnes som en av de mest fremtredende al-Qaida-figurene siden tiden før 1. september-angrepene 2001, ifølge det private sikkerhets- og etterretningsbyrået Soufan Group.

– Det var i Masris hus i Kabul i Afghanistan at Khalid Sheikh Mohammed orienterte de øverste al-Qaida-lederne om planleggingen av 11. september 2001-angrepene, opplyser Soufan Group.

Masri er også kjent som Abdullah Muhammad Rajab Abdulrahman. Han ble med Zawahri i Egyptisk islamsk jihad på 1980-tallet før de sluttet seg til bin Laden på 1990-tallet.

Masri ble i 2003 pågrepet sammen med andre al-Qaida-medlemmer i Iran, og løslatt i 2015 i bytte mot løslatelse av en iransk diplomat som var blitt tatt til fange av al-Qaida i Jemen.

 (NTB) NTB-AFP  www.smp.no

 

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here