Amnesty: Barnesoldater tvinges til å krige i Jemen

0
983

Gutter helt ned til 15 år blir tvangsrekruttert av houthi-opprørerne i Jemen, som gir barnesoldatene våpen og sender dem i krigen, ifølge en Amnesty-rapport

Organisasjonen har snakket med foreldrene til tre gutter som ble sendt til fronten i februar. Også en fjerede gutt skal ha blitt tvangsrekruttert av opprørerne denne måneden. De aktuelle guttene er mellom 15 og 17 år gamle.

– Det er forferdelig at houthi-styrken river barn bort fra foreldrene og hjemmet, fratar dem barndommen og sender dem til fronten der de risikerer å dø i kamp, sier Samah Hadid, som er visedirektør for Amnesty Internationals kontor i Beirut.

Familiene fikk først vite at guttene var blitt tildelt våpen og uniform da andre lokale øyenvitner så dem gå om bord i en buss ved en bygning der houthiene holdt til. Guttene er ifølge opplysninger familien har fått, sendt til grensen mellom Jemen og Saudi-Arabia.

– Det er skammelig og et uhyrlig brudd på folkeretten. Houthiene bør umiddelbart stanse rekrutteringen av barn under 18 år og slippe fri alle barnesoldatene de har, sier Hadid.

Jemen har de siste årene vært preget av kamper mellom houthiene og regjeringstro styrker. Også andre land er involvert på begge sider av konflikten. Houthiene får støtte fra Iran og det avsatte regimet i Jemen, mens det internasjonalt anerkjente styret i landet får støtte av Saudi-Arabia og flere andre land i regionen.

Ifølge Amnesty blir tenåringsgutter rekruttert av houthiene via koranskoler. Organisasjonen sier det er blitt flere barnesoldater i takt med at krigen fører til at ungdommene ikke lenger kan gå på skolen. Mange familier er redde for å nekte å la seg verve eller for å hindre at barna blir rekruttert. I tillegg tilbyr houthiene penger til familien dersom barna blir drept i kamp.

Over 7.000 mennesker er drept i konflikten i Jemen, som har pågått i snart to år. Dødstallet kan være betydelig høyere, og over halvparten av ofrene er sivile.

(©NTB)

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here