22 år gamle den kurdiske kvinnen, Zeinab Sekaanvand Lokran er ikke lenger i umiddelbar fare for å bli henrettet!

0
1058

22 år gamle den kurdiske kvinnen, Zeinab Sekaanvand Lokran er ikke lenger i umiddelbar fare for å bli henrettet!

Den kurdiske kvinnen Zeinab Sekaanvand Lokran ble arrestert i februar 2012, anklaget for å ha drept ektemannen sin. Da var hun bare 17 år gammel. Hun forteller at hun «tilsto» drapet etter å ha blitt holdt på politistasjonen i 20 dager, hvor hun ble torturert med slag over hele kroppen. Mannen som hun giftet seg med da hun var 15 år, utsatte henne for fysisk og psykisk vold, har hun forklart.

Zeinab kommer fra en fattig og konservativ familie. Da hun var 15 år gammel, rømte hun hjemmefra og giftet seg med den fire år eldre Hossein Sarmadi. Hun har fortalt at hun så dette som den eneste muligheten for å få et bedre liv. Kort tid etter at de giftet seg, begynte han å mishandle henne fysisk og psykisk. Hun ble slått regelmessig. Ved flere anledninger ba hun om skilsmisse, men han avviste dette hver gang.

Det er stor sannsynlighet for at det internasjonale presset mot iranske myndigheter har hjulpet. Bare i Norge har vi samlet inn nesten 40 000 signaturer som vi har levert fortløpende til den iranske ambassaden i Oslo.

Zeinab har fått ny advokat som nå søker om å få gjenopptatt saken hennes på bakgrunn av artikkel 91 i den islamske straffeloven. Artikkel 91 sier at en dødsstraff kan bli omgjort hvis det viser seg at ungdomsforbryteren ikke var «mentalt moden» da forbrytelsen fant sted. Zeinab var bare 17 år da hun ble arrestert for drapet på ektemannen, Hossein Sarmadi.
Selv om dette er gode nyheter, har Zeinab Lokran fortsatt en dødsdom hengende over seg frem til myndighetene eventuelt godtar en gjenopptakelse av saken.

Hittil i år har vi jobbet med sakene til syv mindreårige som risikerer henrettelse i Iran. I alle sakene har henrettelsen blitt utsatt. Vi vet at det fortsatt er viktig å holde presset på iranske myndigheter oppe. Hjelp oss å skape blest rundt aksjonen slik at hun får en ny og rettferdig rettssak uten bruk av dødsstraff!

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here