گزارش اجمالی “”انسانیت” در رابطه با وضعیتی برخی از بازداشتها و زندانیهای سیاسی

0
868

“گزارش ویژه “انسانیت:

حیدرکنعانی:
روز سه شنبه 4 مردادماه 1395 شمسی، یک شهروند کورد ساکن شهرستان جوانرود ازتوابع کرمانشاه به نام “حیدرکنعانی” به اتهام غیراصولی وغیرمنطقی مبنی برلایک کردن” پستها و مطالب فیسبوکی اعضای احزاب اپوزیسیون کورد مخالف با نظام درفضای مجازی، برای بار دوم از سوی یکی از مهره های محلی اداره اطلاعات این شهرستان بنام “وزیر حسینی: دستگیر و به اداره اطلاعات شهرستان جوانرود انتقال داده شده است.
بار اول نیز روز یکشنبه 31 مردادماه جای “حیدر کنعانی”، از سوی وزیر حسینی و سه تن دیگر از ماموران اداره اطلاعات جوانرود دستگیر شده بود و تا نیمه شب همان روز تحت شکنجه و تهدید قرار گرفته بود و سگس باسپردن تعهد به صورت موقت ازاد شده بود..
وزیرحسینی از مهره های اداه اطلاعات درشهرجوانرود می باشد که بر طبق اخباره رسیده به سرویس حقوق بشر روژی کورد، لیستی 20 نفره از فعالین و افراد عادی شهرستان جوانرود را تهیه نموده است و در نظر دارد با دستگیری و شکنجه آنها به اصطلاح خود به تنبیه آنها بپردازد.
اقبال زارع راد:
همچنین طی روزهای گذشتە یک جوان سقزی بەنام “اقبال زارع راد” از سوی دادگاه انقلاب این شهر بە تحمل ٥ سال حبس تعزیری محکوم شدە است.
بە گفتە یک منبع موثق؛ دادگاه انقلاب سقز “اقبال زارع‌راد” به اتهام “عضویت و همکاری با یکی از احزاب کُرد اپوزسیون حکومت ایران” دستگیر و محکوم شده است.

این جوان کورد دو ماه پیش از سوی نیروهای اطلاعاتی در میدان “هه لو”(عقاب) شهر سقز بازداشت و از آنزمان در زندان مرکزی سقز محبوس است.

عمران احمدی:
روز دوشنبە اول شهریورماه، یک جوان پاوەی بنام “عمران احمدی” ٢٦ سالە، از سوی نیروهای وزارت اطلاعات در این شهر بازداشت شد.

یکی از نزدیکان عمران در گفتگوی کوتاهی تلفنی بە خبرنگار کُردپا گفته است: “دلیل اصلی بازداشت عمران احمدی نامعلوم است و حتی از محل نگهداری او نیز اطلاع دقیقی در دست نیست.”
بازداشت جوان پاوه‌ای در استان کرمانشاه همزمان با اعلام مرکز امنیت سایبری سپاه نبی‌اکرم مبنی بر بازداشت ٢٥ ادمین شبکه‌های اجتماعی موبایل در کُردستان ایران، صورت گرفته است.

خالد فریدونی:
با گذشت بیش از ۱۷ سال از حبس مداوم خالد فریدونی و با وجود امکان قانونی استفاده از آزادی مشروط و مرخصی، وی همچنان بدون مرخصی در زندان رجایی‌شهر کرج محبوس بوده و از حقوق اولیه ی زندانیان سیاسی هم محروم است.
بر طق گفته های منابع مطلع «تمامی رفت و آمدهای وی در داخل زندان از بدو ورود به زندان، تحت نظر است. ضمن آن که بارها درخواست صدور مرخصی برای وی به مسئولین مربوطه داده شده، اما هیچگاه با اعزام وی به مرخصی موافقت به عمل نیامده است.»
فریدونی که به هراه عمر فقیه پور، دیگر فعال سیاسی کرد بازداشت شده است، پس از بارجوییها و صدور حکم، مدتی را در زندان‌های پیرانشهر، مهاباد و ارومیه نگهداری و سپس به زندان رجایی شهر منتقل شده است.
اتهام این دو زندانی، «محاربه از طریق عضویت در یکی از احزاب کردی و اقدام علیه امنیت ملی» عنوان شده است.
خالد فریدونی با توجه به تحمل بیش از ۱۷ سال حبس، شرایط استفاده از آزادی مشروط را دارد. وی مشمول استفاده از شرایط آزادی مشروط زندانیان در تبصره ی ۱ ماده ی واحده ی قانون آزادی مشروط زندانیان است که طبق آن، محکومان به حبس دائم پس از گذراندن ۱۲ سال از مدت حبس می‌توانند از آزادی مشروط استفاده کنند.
این زندانی سیاسی در شهریور ماه سال ۱۳۷۹ خورشیدی بازداشت و به اتهام اقدام علیه امنیت ملی و محاربه در دادگاه انقلاب مهاباد به اعدام محکوم شده بود.
پس از سه سال و نیم، در رای دادگاه تجدید نظر، حکم خالد فریدونی با یک درجه تخفیف به حبس ابد تقلیل یافته است. وی هم‌ اکنون در بند ۴ سالن ۱۲ رجایی شهر محبوس است.

9 تن زندانی کورد سنی مذهی و بلاتکلیفی آنها:
” علی ماوت، فاروق ماوت، کامران مام حسینی، عباس عبادی، یوسف احمدیان، مختار ابراهیمی، ارسلان بشارت، خالد آک و یوسف کریمی”، نه تن از شهروندان سنی مذهب می باشند که حدود سه ماه پیش در شهرهای بوکان و مهاباد توسط نیروهای وزارت اطلاعات دستگیرشده و همچنان تحت بازجویی در بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه به سر می برند.
گفتنی است که همزمان با بازداشت این شهروندان دو تن دیگر نیز به نام های “یوسف و یونس زودی” دستگیر و پس از چندی با قرار وثیقه آزاد گشتند.
از اتهامات این بازداشت شدگان تا زمان انتشار این خبر اطلاعی در دست نیست.

هتک حرمت و ضرب و شتم پدر یک زندانی سیاسی کورد:
روز دوشنبه اول شهریورماه ۹۵، پدر ایرج محمدی زندانی امنیتی توسط معاون دادستان استان آذربایجان شرقی «سید محسن قریشی» مورد هتک حرمت و ضرب‌وشتم قرار گرفت.
پدر ایرج محمدی در مورد این رویداد چنین توضیح داده است: “روز دوشنبه، بعد از ۱۰ روز که پسرم از زندان تبریز زنگ نزده بود و من و مادرش بی‌خبر و نگران مانده بودیم، به دادستانی رفتم تا از سرنوشت فرزندم خبر بگیرم. اما به من جوابی ندادند.”
آقای محمدی در ادامه افزود: “بعد از آن گفتم من همین‌جا می‌نشینم تا از فرزندم خبری بگیرم. که در این موقع با دستور آقای قریشی معاون دادستان، سربازها مرا مورد هتک حرمت و ضرب و شتم قرار داده و آقای قریشی خودش نیز یک لگد به من زد. آبروی مرا جلوی مردم بردند و مرا از دادستانی بیرون انداختند که درنتیجه این اقدام کارم به بیمارستان نیز کشید.”
پدر این زندانی امنیتی درپایان با تاکید بر این‌که مورد «ظلم و بی‌حیثیتی» قرار گرفته تصریح کرد: “قصد شکایت از آقای قریشی را دارم، امیدوارم مسئولین بالاتر از او جوابگو باشند.”
پیشتر نیز، آقای قریشی دربازدید از زندان تبریز و اعتراض ایرج محمدی و محمدامین آگوشی دو زندانی امنیتی در زندان زندان، در روز ۲۳ مردادماه دستور به « لغو مرخصی، ملاقات و تلفن» آن‌ها را داد. این دو زندانی نیز با دوختن دهان خود دست به اعتصاب غذای اعتراضی زدند و با دستور این مقام قضایی به مدت ۱۰ روز به سلول‌های انفرادی بند ویژه این زندان منتقل شدند.
نهایتا بعد از ۱۰ روز آزار و اذیت در سلول انفرادی، روز دوشنبه اول شهریور، این دوزندانی با قول مساعد مدیر داخلی زندان «آقای شکری‌پور» به اعتصاب غذای خود پایان داده و از سلول‌ انفرادی به بندهای جداگانه (غیر از بند سابق خود) منتقل شدند.
ایرج محمدی به بند ۹ و محمد امین آگوشی به بند «سه گانه» (مخصوص سارقین) منتقل شدند که آقای آگوشی از رفتن به این بند خودداری کرده و در حال حاضر به طور موقت در قرنطینه این زندان نگهداری می‌شود.
این درحالی است که این زندانیان وسایل شخصی خود را همراه نداشته و به بندهای سابق خود نیز بازنگشته اند که این مورد نیز مشکلاتی را برای آن‌ها بوجود آورده است.
شایان ذکر است، ایرج محمدی در اردیبهشت ماه سال ۸۸ به همراه محمدامین آگوشی و احمد پولادخانی به اتهام جاسوسی دستگیر و سرانجام در فروردین ۱۳۹۱ هر کدام به ده سال حبس تعزیری همراه با تبعید محکوم شدند.

سحر فیضی:
«سحر فیضی» دانشجوی کورد اهل سقز، روزچهارشنبه بیست و سوم تیرماه سال 1395 شمسی توسط نیروهای لباس شخصی وزارت اطلاعات و به علت شرکت در اعتصاب عمومی کوردستان، بازداشت گردید.
ماموران اطلاعاتی بدون داشتن مجوز قانونی با هجوم به خانه این دانشجوی سقزی، و ضمن تفتیش و بازرسی منزل،٬ وسایل شخصی ایشان از قبیل؛ لب تاپ٬ گوشی تلفن همراه و چندین کتاب را نیز ضبط کردند.
بعد از 20 روز از بازداشت این دختر دانشجوی کورد، مامورین ادار اطلاعات به صورت تلفنی به خانواده وی اطلاع داده اند که وی در اداره اطلاعات سنندج بازداشت و می باشد، اما با گذشت 37 روز از بازداشت وی تاکنون سرنوشت وی نامعلوم است و از حق گرفتن وکیل و مراجعه به دادگاه و ملاقات خانواده نیز محروم است.

زینب جلالیان:
زینب جلالیان ، متولد ز ۱۳۶۱شمسی، اهل شهرستان ماکو می باشد که در سال ۱۳۸۶ در کرمانشاه دستگیر شد و در سال ۱۳۸۸ به اتهام محاربه از طریق عضویت در گروه پژاک به اعدام محکوم شد. محکومیت وی در سال ۱۳۹۰ به حبس ابد کاهش یافت.
زینب جلالیان، از سال ۸۶ تاکنون در زندان به سر می‌برد و سنگین‌ترین حکم محکومیت (حبس ابد) را در میان زندانیان سیاسی زن دارد و اکنون دز زندان خوی محبوس است.
بیش از ۹ سال است که زینب جلالیان بدون حق مرخصی در زندان به سر می‌برد و خانواده‌ وی می‌گویند که پی گیری‌های آنها برای مرخصی فرزندشان تاکنون بی‌نتیجه بوده است.
عفو بین‌الملل در خرداد ۱۳۹۳ اعلام کرد که زینب جلالیان در خطر از دست دادن کامل بینایی خود به سر می‌برد و به درمان فوری نیاز دارد. خانواده جلالیان تأکید دارند که مشکل بینایی زینب جلالیان پس از شکنجه آغاز شده است.
گروه کاری بازداشت‌های خودسرانه سازمان ملل در جریان رسیدگی به شکایتی که اسفند ۱۳۹۴ از سوی «عدالت برای ایران» و سازمان بین‌المللی جبران (رِدرِس) درباره بازداشت و حبس این فعال سیاسی کُرد ثبت شده بود،‌ از جمهوری اسلامی خواست که زینب جلالیان را فورا آزاد کرده و تمامی اقدامات لازم برای جبران خسارات تحمیل شده بر او را بدون تاخیر و براساس ضوابط ‌بین‌المللی انجام دهد. زینب جلالیان، فعال سیاسی کُرد، تنها زندانی سیاسی زن محکوم به حبس ابد است.
اما سرنوشت این دختر جوان و فعال سیاسی کورد تاکنون در هاله ای از ابهام قرار دارد

افسانه بایزیدی:
«افسانه بایزیدی»، فعال دانشجویی کورد که در پنجم اردیبهشت ماه 1395 شمسی توسط ماموران امنیتی وزارت اطلاعات دستگیر شد پس از گذشت حدود چهار ماه بلاتکلیفی و بازداشت در اداره اطلاعات ارومیه، امروز یکشنبه 31 مردادماه 1395 شمسی در شعبه یکم دادگاه انقلاب مهاباد، توسط “قاضی جوادی کیا” محاکمه و به چهار سال زندان و تبعید به زندان کرمان محکوم شد”.
علی‌رغم اینکه گذشت نزدیک به 4ماه از بازداشت افسانه بایزیدی می گذرد، وی تاکنون در بازداشتگاه اطلاعات ارومیه در شرایط بد جسمی و بلاتکلیفی به سر می برد و امروز محاکمه و حکم داده شده است.
ماموران اداره اطلاعات، جرم افسانه را ارتباط با احزاب کوردی اپوزیسیون رژیم عنوان کرده اند اما مادر افسانه این اتهام را بی اساس دانسته و آنرا تکذیب می کند و می گوید: “دختر من تاکنون یکبار هم به اقلیم کوردستان نرفته است، تنها جرم دختر من نشست با دانشجویان دختر و گفتگو در رابطه با حقوق قانونی آنهاست”.
افسانه بایزیدی نیز امروز در دادگاه این اتهامات را ساخته خوانده و تمامی آنها را رد کرده است. و آنها را بی اساس دانسته است. «امجد محمدیان»، وکیل وی نیز، ضمن اعتراض به این حکم، اتهامات را سنگین و خوهان تجدیدنظر در حکم خانم بایزیدی شده است.
روز دوشنبه 11 مردادماه 1395 شمسی از سوی ماموران وزارت اطلاعات افسانه بایزیدی را برای نخستین بار به بازپرسی دادگاه انقلاب ارومیه اعزام و توسط قاضی مربوطه به اتهام«ارتباط موثق با یکی از احزاب کورد مخالف رژیم» «تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی و توهین به رهبری» تفهیم اتهام شده بود.
افسانه بایزیدی در مهرماه سال ۱۳۹۴ توسط اطلاعات سپاه بازداشت و در تاریخ در ۳ آذرماه به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «توهین به رهبری» از سوی دادگاه انقلاب مهاباد به دو سال حبس تعزیری محکوم شد. پس از برگزاری دادگاه تجدیدنظر در روز چهارشنبه ۷ دی‌ماه سال جاری، حکم دو سال حبس تعزیری وی در دادگاه نخست به حالت تعلیق درآمد و در‌‌نهایت در روز پنجشنبه ۸ دی‌ماه ۱۳۹۴ از زندان آزاد شد.
این فعال دانشجوئی کورد بهمن‌ماه سال ۱۳۹۴ و در پی صحبت‌های انتقادی در مورد انتخابات در جمعی از دانشجویان، به اداره اطلاعات بوکان احضار و به مدت چند ساعت مورد تهدید و بازجویی قرار گرفت.
وی پیش‌تر نیز در آبان ماه ۱۳۹۲، به اتهام «همکاری با یکی از احزاب کوردمخالف حکومت» بازداشت و سپس با تودیع وثیقه‌ای به مبلغ ١٠٠ میلیون تومان از زندان آزاد و به تحمل دو سال حبس تعلیقی محکوم شد.
شاهو بایزیدی، برادر افسانه بایزیدی چند روز بعد از دستگیری خواهرش در۹ اردیبهشت‌ماه سال جاری در محل کارش به دلایل نامعلومی و به شیوه مشابه بازداشت و بعد از مدتی آزاد شد.

آواره پرتوی
«آواره پرتوی» شهروند کورد ساکن شهرستان بانه بیش از یک ماه است که از سوی ماموران حفاظت اطلاعات سپاه دستگیر شده است و تاکنون از سرنوشت وی اطلاعی دردست نیست.
۲۱ تیر ماه 1395 شمسی، «آواره پرتوی» درمحل کارش توسط نیروهای اطلاعاتی سپاه پاسداران شهرستان بانه دستگیر و بیش از ۳۸ روز است که در بلاتکلیفی به سر میبرد و تاکنون از مکان بازداشت، جرم و نیز وضعیت روحی و جسمانی وی اطلاعی در دست نیست.
بی اطلاعی از از سرنوشت و مکان نگهداری این جوان کورد موجبات نگرانی بیش از حد خانواده ی وی شده است و بی توجهی نیروهای اطلاعاتی در پاسخدهی به “خانواده ی پرتوی”، علیرغم چندین بار مراجعه ی پی در پی آنان به مراکز مرتبط، باعث شدت گرفتن نگرانی های خانواده ی این شهروند بانه ای شده است.

کولبران:
روز چهارشنبه 27 مرداد 1395 شمسی، کولبر کورد ساکن روستای “هق” شهرستان اشنویه در مناطق مرزی کیله شین واقع در بین کوردستان ایران و اقلیم کوردستان، بر اثر شلیک مستقیم نیروهای جمهوری اسلامی، کشته شده است.
هویت این کولبر کورد، حالد بنگیری، فرزند زین الدین، ساکن روستای “هق”، مزدوج و دارای دو فرزند گزارش شده است.
از دیگر سو، روز سه شنبه 26 مردادماه 1395 شمسی، یکی دیگر از کولبران کورد به نام “آزاد” ساکن روستای “تفلی” شهرستان سروآباد بر اثر شلیک نیروهای جمهوری اسلامی به شدت مجروح شده است.
این کولبر کورد در مرز نوسود مورد اصابت گلوله شلیک مستقیم نیروهای ایران قرار گرفته است.
این کولبر کورد به یکی از بیمارستانهای کرماشان انتقال داده شده است و اکنون تحت مراقبت پزشکی قرار دارد.