گزارش دبیر کل سازمان ملل از تداوم نقض حقوق بشر در ایران

0
1069

دبیرکل سازمان ملل متحد در تازه‌ترین گزارش خود، از تداوم اعدام، تبعیض علیه زنان، فشار بر اقلیت های دینی و همچنین بازداشت چند هزار معترض اعتراضات اخیر در ایران اشاره کرد.

مروفایتی: در گزارش منتشر شده که برآیند گزارش سالانه شورای حقوق بشر و نیز گزارش‌های دبیرکل سازمان ملل و کمیسر عالی حقوق بشر این سازمان است، از آمار بالای اعدام‌ها به ویژه اعدام مجرمان صغیر ابراز نگرانی شده و از تغییر قانون مجازات سنگین برای متهمان مواد مخدر استقبال شده است.

در متن اصلی این گزارش ۱۵ صفحه‌ای، موارد مختلف مرتبط با وضعیت حقوق بشر در ایران مورد بررسی قرار گرفته است. این گزارش از تغییر قانون مجازات سنگین برای مجرمان مواد مخدر استقبال کرده و می‌گوید این قانون سرنوشت پنج هزار و ۳۰۰ مجرمی که با مجازات اعدام روبرو هستند را تغییر می‌دهد.

این گزارش می‌گوید جمهوری اسلامی ایران در مکاتبات رسمی با گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل همکاری کرده و به پرسش‌های او پاسخ داده ولی اجازه دیدار وی از ایران را نداده است.

در این گزارش یادآوری شده است که در حوزه آزادی بیان، حفظ حقوق اقلیت‌ها و اجازه کار به آنها در ایران هیچ پیشرفتی حاصل نشده و هنوز موارد سرکوب و محدودیت در این حوزه‌ها ادامه دارد.

این گزارش با اشاره به آمار اعدام‌ها می‌گوید در سال گذشته میلادی ۴۸۲ تن در ایران اعدام شدند. از این میان، ۲۱۳ تن به اتهام‌های مربوط به مواد مخدر و ۲۰۲ تن به اتهام قتل اعدام شده‌اند. ۲۴ تن به خاطر اتهام‌های آزار جنسی، ۱۶ تن به خاطر سرقت و سرقت مسلحانه و دو تن به اتهام جرایم سیاسی به دار آویخته شده‌اند.

از افراد اعدام شده در سال گذشته میلادی، شش تن زن و مجرمانی که پیش از رسیدن به سن بلوغ مرتکب جرم شده‌اند، پنج تن بوده‌اند. آمار اعدام‌ها در ایران یکسال پیش از آن ۵۳۰ و دو سال پیش ۹۶۹ تن بوده است.

به گزارش صدای آمریکا، در ادامه سی و هفتمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو سوئیس، آنتونی گوترش در یک گزارش به این نهاد گواهی داده که سرکوب روزنامه نگاران و فعالان حقوق بشر در ایران ادامه دارد.

وی همچنین درباره وضعیت اقلیت های دینی و قومی نوشت همچنان با محدودیت مواجه هستند و در وضع آنها بهبودی مشاهده نشده است.

اشاره آقای گوترش به بازداشت و فشار بر بهائیان، دراویش گنابادی و سایر اقلیت ها است.

دبیرکل سازمان ملل به بازداشت ها حدود چهارهزار نفر از معترضان در پی اعتراضات دیماه گذشته نیز اشاره کرد و از دولت جمهوری اسلامی ایران خواست که به حق قانونی معترضان برای تجمع و اعتراض توجه کند.

در اعتراضات گسترده دی ماه ملیتهای ایران، تاکنون بیش از 8 شهروند کورد در زیر شکنجه کشته شده اند.سازمان حقوق بشر کوردستان- روژهلات، قبلا بارها اعلام کرده است که مسئولین زندان به صورت عمدی در داخل زندان که هیچگونه نظارتی بر آنها وجود ندارد به کشتار زندانیان سیاسی کورد و دیگر ملیتهای غیرفارس و گاها فارس می پردازند.

  • طالب بساطی وند“ فرزند “حمداللە”، اهل  روستای “باولگ” ملک شاهی ایلام و دانشجوی رشتە پزشکی دانشگاه این شهر، روز یک شنبە 5 اسفند ماه 1396 شمسی برابر با 24 فوریە 2018 پس از حدود 7 روز از بازداشت، در زیر شکنجە های شدید نیروهای وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران در ایلام جان خود را از دست داد این دانشجوی کورد ایلامی روز یکشنبە 29 بهمن ماه 1396 شمسی برابر با 18 فوریە 2018، از سوی نیروهای وزارت  اطلاعات جمهوری اسلامی ایران در ایلام، در منزل پدرش بازداشت شدە بود.
  • روز سه شنبه 14 بهمن ماه 1396 شمسی برابر با 13 فوریه 2018، یک جوان دیگر اهل شهرستان سنندج بنام “حسین قلی زاده”، به صورتی مشکوک جان خود را از دست داده است. منابع مطلع می گویند، این شهروند کورد، یک روز قبل از مرگ مشکوکش، از سوی چند تن دیگر از زندانیان بند جرائم مرتبط با مواد مخدر مورد حمله قرار گرفته است.
  • “خالد قیصری” اهل  کرماشان، “غلامرضا محمدی”، اهل کرماشان، کیانوش زندی، اهل سنندج، سارو قهرمانی، ۲۴ساله و اهل شهرستان سنندج، حسین قادری، اهل شهرستان سنندج و بهزاد شهسواری اهل شهرستان کرماشان از جمله شهروندان کورد هستند که طی این مدت در زندانهای رژیم ایران کشته شده اند.
  • یک شهروند دیگر کورد اهل شهرستان کرماشان، بنام “غلامرضا محمدی” که روز 12دی 1396 شمسی برابر با 2 ژانویه 2018، دراعتراضات ضدحکومتی شهرستان کرماشان دستگیرشده بود، ماموران وزارت اطلاعات، روز شنبه 20 ژانویه/ 30 دی ماه 1396 شمسی به خانواده اش اطلاع داده شده است که پیکر بیجانش را از سردخانه تحویل بگیرند. وزارت اطلاعات طی تماس با خوانواده اش، علت فوت پسرشان را “نرسیدن مواد مخدر به وی” اعلام کرده اند، این در حالیست که منابع مطلع و نزدیک به وی می گویند “وی حتی سیگار نیز مصرف نمی کرده است”.
  • کیانوش زندی، یکی دیگر از بازداشت شدگان شهرستان سنندج طی اعتراضات مردمی این شهرستان همزمان با دیگر شهرستانها و شهرهای ایران می باشد. بنا بر گزارش رسیده وی در زیر شکنجه جان باخته است.مامورین وزارت اطلاعات در سنندج، هنگام مراجعە خانواده زندی بە ادارە اطلاعات برای دریافت جنازە فرزندشان بە خانوادەش گفته اند کە “کیانوش زندی: در جریان تیراندازی در حین تظاهرات کشتە شدە است اما پس از دریافت جنازە کیانوش اثار شکنجە شدید بر روی جسدش دیده شده است.
  • قبل از کیانوش زندی، سارو قهرمانی، ۲۴ساله و اهل شهرستان سنندج، نیز که در پی اعتراضات مردم در این شهرستان، همزمان با دیگر شهرهای ایران، دستگیر و بازداشت شده لود، در زیر شکنجه کشته شده است. “سارو قهرمانی” مدت ۱۱روز پیش ناپدید شد،  تلاشها برای یافتن وی بی نتیجه باقی مانده بود اما بالاخره شب گذشته اطلاعات سنندج به مادر وی اطلاع داد که جنازه پسرش را از سردخانه تحویل بگیرد. جنازه وی روز شنبه 13 ژانویه برابر با 23 دی ماه 1396 شمسی در گورستان بهشت محمدی سنندج دفن شده است.
  • حسین قادری، اهل شهرستان سنندج، و بهزاد شهسواری اهل شهرستان کرماشان نیز دو تن  دیگر از کشته شدگان در زیر شکنچه وزارت اطلاعات می باشند.

اسامی برخی از کشته شدگان در زیر شکنجه به شرح ذیل اعلام شده است:

1_ سینا قنبری، تهران
2_ محسن عادلی، دزفول
3_ وحید حیدری، اراک
4_ سارو فهرمانی ، سنندج
5_ کیانوش زندی، سنندج
6_ علی پولادی، چالوس
7_ محمد نصیری، زنجان
8_حسین قادری، سنندج
9-حسن ترکاشوندی ، کرج
10-سید شهاب ابطحی،اراک
11-احمد حیدری ،دانش آموز ۱۳ ساله (قهدریجان)
12-غلام حسین شهاب، فروشنده ی کفش در پاساژ پارسیان (قهدریجان)
13- آرمین صادقی، دانش آموز ۱۵ ساله، (خمینی شهر)
14-حسین شفیعی زاده، کشاورز پدر یک کودک ۵ ساله(اصفهان)
15-حمزه لشنی زند (درود)
16-حسین رشنو(درود)
17-محمد چوباک (درود)
18-احسان خیری (درود)
19-محسن ویرایشی (درود)
20-محمد کهزادی
21- نعمت الله شفیعی(قهدریجان)
22- آریا روزبهی بابادی، پیکرش در رود کارون یافت شد
23-امین رمضانی (مسجد سلیمان)
24-مسعود کیانی ، دانش آموز ۱۳ ساله(ایذه)
25-نعمت الله صالحی (همایون شهر)
26-عبد الرسول کریمی(اصفهان)
27-آرش خدری(مسجد سلیمان)
28-محمد ابراهیمی(اصفهان)
29-بهزاد شهسواری(کرمانشاه)
30-علی مومنی
31-سیروان پسندی(همدان)
32-عباس کریمی
33-شهریارحداوند(درود)
34-غلام رضا حداوند(درود)

35- مهندس مریم (فروزان) جعفرپور، ٢٧ساله