مستند “ميش مرغ”عروس بوكان عيد نوروز 96روی آنتن مي رود

0
1758
ميش مرغ عروس بوكان

بەگزارش ژینگوان، فيلم مستند ميش مرغ عروس بوكان به نويسندگي و كارگرداني نيما عسكري در عيد نوروز 96روي انتن مي رود.

عروس بوکان مستندی است که به بررسی زندگی رو به انقراض یکی از زیباترین و بزرگترین پرندگان خشکی زی و دشت زی ایران می پردازد.

میش مرغ پرنده ای نادر است که زمانی در دشت های سر سبز و سردسیری همدان، کردستان، خراسان، کرمانشاه، بناب، ارومیه، مهاباد و … می زیسته اما امروزه به دلیل تخریب زیستگاهها، محدوده پراکنش آن به شهرستان بوکان، در استان آذربایجان غربی محدود شده است. آمارها نشان می دهند که ۳۰ الی ۴۰ عدد از این پرندگان باقی مانده اند و این تعداد روند نزولی دارد. هدف از این مستند نشان دادن چرایی کاهش جمعیت این گونه و راهکارهای موجود برای رهایی از انقراض است. ساخت این مستند حدود ۵ سال به طول انجامیده است. رفتار جفت یابی میش مرغ نر که در نوع خود کم نظیر است برای نخستین بار در این فیلم به نمایش در می آید (کرت شیپ یا همان رفتار جفت یابی میش مرغ ها تنها ۱۵ روز اول فروردین قابل مشاهده است).

میش‌مُرغ پرنده‌ای از خانواده هوبرەایا است که در دشت‌های وسیع بی‌درخت، زمین‌های استپی و کشتزارهای پهناور حبوبات و علفزارها زندگی می‌کند.

این پرنده دارای گردن و پاهای کشیده، بالها و منقار پهن و پرهای رنگارنگ است و روی زمین لانه‌سازی می‌کند. میش مرغ در فصل بهار تخمگذاری می‌کند و در هر دوره تخمگذاری نیز دو تا چهار تخم می‌گذارد؛ پس از ۲۵ الی ۲۷ روز جوجه‌ها به دنیا می‌آیند. میش مرغ یکی از بزرگترین پرندگان ایران است و از نظر شکل و جثه شباهت زیادی به بوقلمون دارد. طول بدن آن به یک متر و وزنش به بیش از ۱۵ کیلوگرم می‌رسد. پرهای میش‌مرغ در قسمت پشت نخودی سیر با راه‌های عرضی سیاه و در قسمت شکمی، کاملاً سفید رنگ است. میش مرغ پاهای قوی و بلندی دارد که به سه انگشت ختم می‌شود. این پاهای قوی، برای میش‌مرغ که کمتر پرواز می‌کند، اهمیت زیادی دارد. این پرنده بسیار زودرَم و محتاط است و با اینکه پروازش قوی است، اغلب در مقابل خطر می‌دود یا مخفی می‌شود. نر و ماده این پرنده شبیه به هم هستند ولی نرها جثه بزرگتری دارند. پرنده نر بالغ نوار بلوطی رنگی در ناحیه سینه دارد و پرهای سبیل‌مانندی مرکب از موپرهای سفید در دو طرف صورت آن دیده می‌شود. میش‌مرغ‌ها، بیشتر در کشتزارهای مسطح مانند مزرعه‌های گندم، نخود، یونجه و… زندگی می‌کنند. تغذیه این پرنده بسیار متفاوت و شامل مواد گیاهی و حیوانی مختلف است، از جمله حشرات، قورباغه و سوسمار.

در بهار که زمان جوجه‌آوری است آشیانه خود را در قسمت‌های انبوه این مزارع می‌سازند اما در پاییز و زمستان نیز می‌توان آنها را در مزارع درو شده مشاهده کرد. میش‌مرغ‌ها به محض احساس خطر، به طرف نقاط مرتفع پرواز می‌کنند و در آنجا به دیده‌بانی می‌پردازند.

هم اکنون دشت «سوتاو» بوکان مهمترین زیستگاه پرنده میش‌مرغ در کشور است. این مکان به دلیل شرایط مطلوب و منحصر بفرد خود به مهمترین زیستگاه پرنده نادر میش‌مرغ در سطح کشور تبدیل شده‌است. دشت سوتاو که یک پهنه تپه ماهوری به وسعت ۴۰۰ هکتار را در روستای حمامیان از توابع شهرستان بوکان شامل می‌شود.

مشخصات فنی فیلم

مدت زمان فیلم: ۷۰ دقیقه

فرمت: Full HD 1080p

زبان: فارسی (زیر نویس انگلیسی)

عوامل فیلم

 تهیه کننده : فتح الله امیری

کارگردان و تصویربردار: نیما عسگری

پژوهش: محمد احمدی – نیما عسگری – رحیم عبدالکریمی

تدوین: صادق رضانیا

صدابردار: مجتبی شیراوند–امیر عباسی–مرتضی شهریاری

تصویربردار هوایی: مرتضی شهریاری

مجری طرح: موسسه تصویر حیات وحش

تهیه شده در شبکه مستند سیما

This slideshow requires JavaScript.