یازده اسفند (دو مارس) روز جهانی “فرهنگ بلوچ”

0
2996

یازده اسفند (دو مارس) روز جهانی بزرگداشت فرهنگ بلوچ است که در کشورهای مختلف دنیا (از جمله پاکستان، افغانستان، کشورهای عربی و آفریقایی و اروپایی) جشن گرفته می شود (بجز ایران).
2 مارس روزی که در جهان به عنوان روز معرفی فرهنگ قوم بلوچ نام گزاری شده است. بدون هیچ اشاره ای به آن در رسانه های ایران به پایان رسید.

قابل یادآوری است که پیش از این نیز تاکنون هیچگاه روز معرفی فرهنگ بلوچ در ایران برگزار نشده است.

عدم پوشش روز جهانی معرفی فرهنگ قوم بلوچ تنها اجحاف اعمال شده در حق این قوم ساکن در چهار چوب مرزهای ایران نیست بلکه بدلیل عدم تدریس زبان مادری این مردمان، زبان بلوچی در حال نابودی میباشد و علاوه بر این بسیاری از فعالان سیاسی بلوچ حاکمیت را متهم میکنند در صدد است با تغییر بافت جمعیتی و مذهبی شهرهای بلوچستان بکلی وجود تاثیر گذار این قوم را در سرزمین خود بسمت نابودی بکشد.

در همین زمینه اکبر ترکان معاون دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری و صنعتی در 25 بهمن در گفتگو با وبسایت خانه ملت از طرحی خبر داده بود که خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی برای توسعه سواحل مکران دستور داده است 2.5 میلیون نفر به جمعیت مناطق سواحلی بلوچستان افزوده شود.

این طرح تصویب شده حاکمیت در حالی است که بسیاری از علما و رهبران سیاسی-اجتماعی بلوچ اجرای آن را در راستای نابودی هویت و وجود فرهنگ و قوم بلوچ میدانند.

#روز_جهانی_فرهنگ_بلوچ را در حالی گرامی میداریم که جهان کمترین آشنایی با فرهنگ بلوچ ندارد و کنش های فعالان صرفا بر روی آرمان های سیاسی حزبی و جناحی متمرکز شده است.
حتی در اروپا که هزاران بلوچ زندگی می کنند و مدعیان بلوچیت چون ما بسیار است، فرهنگ بلوچ شناخته شده نیست. بلوچ های غربت نشین صرفا به تشکیل حزب و فعالیت سیاسی روی آورده اند و اهل فرهنگ اقلّ و اندک شمار اند.
در کشوری که احزاب بلوچ برای بیش از 40 سال فعالیت داشته اند، فرزندان شخصیتی همچون کارینا جهانی که برخی او را «مادر زبان بلوچی» لقب می دهند، می گویند مادرشان دیوانه شده، زبان جدیدی اختراع کرده و اسمش را بلوچی گذاشته است و لباس های عجیب می پوشد!
در نتیجه دستاورد آنچه ما تاکنون انجام داده ایم، اینست که جهان تنها جغرافیایی بنام «بلوچستان» را می شناسد با چالش های سیاسی اش اما مردمی بنام «بلوچ» و دارای فرهنگی خاص، همچنان یکی از ناشناخته های جهان است!

و سخن گفتن از روز جهانی فرهنگ بلوچ شاید گزافه باشد، به امید روزی که براستی به جهانی شدن دست پیدا کند…

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here