کلپورگان تنها “موزه زنده سفال جهان”

0
927
تنها موزه زنده سفال جهان در روستای گردشگری «کلپورگان» شهرستان سراوان است که زنان بلوچ هزاران سال است با استفاده از سنت‌ها، ابزارها و طرح‌های باستانی سفالی تولید می‌کنند که شیوه تولید آن بدون تغییر باقی مانده است.
به گزارش هامون، سیستان و بلوچستان سرزمین شگفتی ها و اسرار ناشناخته‌هایی است که در بستری از رنگ‌ها و نواهای جذاب و متنوع، شما را به سفری عجیب و در عین حال سرشار از تازه‌ها دعوت می‌کند.
سرزمین نخل و آفتابی که جلوه های زیبا و دیدنی آن از تفتان و کوه اوشیدا و روستاهای تمین و قلعه های خاکی اما مستحکم آن گرفته تا دریای عمان و دریاچه هامون و طبیعت سبز با قامت سر به فلک کشیده درختان خرما در فصول مختلف، تنوع دل انگیزی را به همراه دارد که می تواند لحظات خاطره انگیزی را برای مسافران و گردشگران به همراه داشته باشد.کلپورگان تنها “موزه زنده سفال جهان”
تنها موزه زنده سفال جهان در روستای گردشگری «کلپورگان» شهرستان سراوان محلی است که زنان بلوچ هزاران سال است با استفاده از سنت‌ها، ابزارها و طرح‌های باستانی سفالی تولید می‌کنند که شیوه تولید آن از ۷ هزار سال پیش تاکنون بدون تغییر باقی مانده است.
سفال کلپورگان بیشتر از آن جهت در دنیا شهرت یافتند که شباهت زیادی به سفال‌های ماقبل تاریخ دارد، به طوری که تولیدهای کنونی این سفال‌ها شباهت زیادی به آثار کشف شده از محوطه‌های باستانی و کهن در مناطق مختلف دارد.
در همین راستا بهروز عیسی‌زهی معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان وبلوچستان یکی از دلایل جهانی شدن سفال این روستا را قدمت چندین هزار ساله آن عنوان کرد و گفت: سفالگری در روستای کلپورگان قدمتی هفت هزار ساله دارد و حفظ و ماندگاری این هنر ارزشمند تاریخی مرهون تلاش های زنان و مردان روستا است که بارزترین وجه تمایز سفال سازی در روستای کلپورگان شیوه ساخت بر پایه الگوهای کهن باستانی بدون به‌ کارگیری از چرخ است چرا که تمامی نقوش به کار رفته بر روی سفال کلپورگان تجریدی و ذهنیست که نسل به نسل و سینه به سینه منتقل شده و بر گرفته از اعتقادات و باورهای مردم منطقه است که با نقوش سفال‌های پیش‌از تاریخ نیز همخوانی دارد.

وی در تکمیل مطلب فوق بیان کرد: ۹۰ درصد فرایند تولید این سفال توسط زنان منطقه انجام می شود.
عیسی زهی ادامه داد: در روزهای اخیر تعدادی از هنرمندان سفالگر کشور در سفری که به استان داشتند از شهرهای ایرانشهر، سراوان و منزل شیرمحمد اسپندار دونلی نواز بازدید و دیدار کردند که این امر برایشان جالب بود.
وی خاطرنشان کرد: در گذشته یک کارگاه سفال در این منطقه فعال بود که اکنون با همکاری بهزیستی یک کارگاه دیگر احداث شده که امیدواریم با توه به جهانی شدن و توجه به روستاها این کارگاه ها ینز توسعه پیدا کند.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here